301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
15 Ekim 2021 - Cuma 17:05
 
CHP'li Özkan Yalım, sebze ve meyve fiyatlarına yansıyan taşıma ücretlerini ortaya çıkardı
CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, üretim merkezi Antalya’dan üç büyük kente gönderilen sebze ve meyvenin üzerine fiyat olarak yüklenen kalemleri çıkardı.
Siyaset Haberi


Gıda fiyatlarındaki artış sürerken, özellikle taze sebze ve meyvede fiyatların pahalı olmasının taşıma ve elektrik giderlerinden kaynaklandığı ortaya çıktı. CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, söz konusu unsurların taze sebze ve meyve fiyatlarına olumsuz etiklerini araştırdı. Yalım, bu unsurların en çok Antalya’dan İstanbul’a gönderilen ürünler üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çekti. Girdilerin pahalı olması nedeniyle taşımacıların da sıkıntı yaşadığını belirten Yalım, Antalya-İstanbul arası taşıma yapan araç sahiplerinin dönüşte boş dönmeleri nedeniyle yakıt maliyetlerinin yükseldiğini ve bir seferin toplam maliyetinin 5 bin TL olduğunu, araç sahibinin elde ettiği 6 bin 700 TL’den bunu düşünce geriye bin 700 TL gibi bir rakam kaldığını kaydetti. Yalım’ın derlediği verilere göre İstanbul’daki yurttaşlar sebze ve meyve yiyebilmek için bir otoyol iki de köprüyü finanse ediyor. İstanbul Hali’ne gelen ürünlerin fiyatlarına otoyol ücreti, Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Köprüsü ücretleri ekleniyor.

 

 

Ankara’ya ürün taşıyan araçların gideri, köprü ve otoyol geçiş ücretleri olmadığı için İstanbul’a göre daha az. Yalım, Antalya-Ankara arasında sebze ve meyve taşıyan bir aracın yakıt ve şoför gideri toplam 1575 TL civarında olduğunu söyledi. Aynı gider kaleminin aracın Antalya’ya dönüşte de gerçekleştiğini anlatan Yalım, araç sahiplerinin aldığı 4 bin 400 TL’lik taşıma ücretinden ellerinde bin 250 TL kaldığını kaydetti. Sebze ve meyvenin İzmir’e taşınmasındaki bir aracın gideri ise tek yönde 1450 TL civarında. Aynı gider dönüşte de söz konusu olunca araç sahibi İzmir’e taşıdığı ürünler için ortalama 4 bin 300 TL alıyor, masrafları düşünce elinde bin 400 TL kalıyor. Yalım, gider kalemlerinin yüksek olması, sebze ve meyvenin pahalı olması nedeniyle nakliyecilerin sorumlu tutulamayacağını, girdilerin düşürülmesinin iktidarın elinde olduğunu belirtiyor. Yalım, “Halkın ucuza sebze, meyve tüketebilmesi için yakıttan ÖTV ve KDV’yi kaldırabilir, köprü ve otoyol geçişleri bu kapsamda değerlendirilebilir. Ama hükümet buna yanaşmıyor, başka sorumlular üretiyor” dedi.

DOMATESTEKİ TRT PAYI

 

 

Yalım, gıda ürünlerinin pahalı olmasının nedenlerinden birinin de çiftçinin kullandığı elektrik olduğunu kaydetti. Yalım, kendi seçim bölgesinde domates üreten bir çiftçinin elektrik harcamasının peş peşe gelen iki faturasındaki yüksek farka dikkat çekti. Yalım’ın gösterdiği faturalardan biri temmuz, diğeri ağustos tüketimini gösteriyor. Temmuz faturasında elektrik tüketimi 8 bin 482 TL 60 kuruş iken ağustosta tüketim 27 bin 771 TL 60 kuruşa yükseliyor. Üretici ürettiği dometes için temmuz ayında TRT’ye 87.87 TL, ağustos ayı için ise 297.90 TL pay ödüyor. Yalım, rakamlar ortadayken iktidarın sebze-meyve fiyatlarını düşürmek için başvurduğu yolların nafile olduğunu vurguladı. 

 
 
Kaynak: Editör:
 
Etiketler: CHP'li, Özkan, Yalım,, sebze, ve, meyve, fiyatlarına, yansıyan, taşıma, ücretlerini, ortaya, çıkardı,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Anketler
Uşak'ta CHP'den kimi belediye başkanı adayı olarak görmek istersiniz
Sayfalar
Ankara

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı