301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
21 Eylül 2021 - Salı 13:25
 
İmamoğlu’nun Hidalgo’yu tebriği ya da cumhurbaşkanlığına giden yol
2023 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için muhalefetin adayı merak konusu oldu.
Siyaset Haberi


GERÇEK GÜNDEM / ANALİZ - 2023 yılı yazında Türkiye üçüncü kez cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek. Her ne kadar Anayasa’nın 101. maddesi ‘‘bir kişi en fazla iki kez iki kez üst üste cumhurbaşkanı seçilebilir’’ dese de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhur İttifakı’nın adayı olacağını en son Mart ayındaki büyük kurultayda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ilan etti.

Muhalefet cephesinin adaylarının kim olacağı ise henüz belirsizliğini koruyor. Kulislerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş en çok ismi zikredilen potansiyel cumhurbaşkanları adayları.

Millet İttifakı’nın adayı kim ya da kimler olacak?

Son dönemde özellikle Twitter paylaşımlarıyla doğrudan gençlere seslenen CHP Genel Başkanı, henüz aday üzerinde konuşmayı erken bulsa da en son bu ay başında FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın Çalar Saat programında ‘‘Bizim adayımızı ittifak belirleyecek. Millet İttifakı olarak birden fazla adayımız olabilir’’ diyerek ittifakın birden fazla adayı olabileceğini teyit etti.


CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu

Potansiyel cumhurbaşkanı adaylarından İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Politikyol’dan Ali Haydar Fırat’ın ‘‘aday mısınız’’ sorusuna, ‘‘Şu an benim aklımdan geçen ve amacım, İstanbul’da görevini en iyi yapan bir belediye başkanı olmaktır. Dahası hedefim, İstanbul’da tarihin en başarılı belediye başkanı olmaktır, daha ötesi yok. Ben bunu yaparsam zaten değişim olacaktır değişime büyük bir katkı sunmuş olurum. Yani birilerinin dediği gibi İstanbul’u alan Türkiye’yi alır tezine de damga basmış olacağım. Benim yapmak istediğim budur’’ sözleriyle her ne kadar amacını İstanbul’un en iyi belediye başkanı olmak olarak ortaya koysa da bu yolun sonunun cumhurbaşkanlığı olacağının da altını çizdi.

İmamoğlu Hidalgo’nun cumhurbaşkanlığı adaylığını tebrik etti

İmamoğlu’nun dün sabah Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’yu cumhurbaşkanlığı adaylığı nedeniyle twitter’dan tebrik etmesi sosyal medyada bu yönde bir dolaylı mesaj olarak yorumlandı.

Twitter paylaşımında Paris Belediye Başkanı’nı ‘‘arkadaşım’’ ve ‘‘mevkidaşım’’ diyerek selamlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, ilk yurtdışı seyahatini Fransa’nın başkentine yapmış ve Anne Hidalgo ile Paris ve İstanbul’u ‘‘kardeş şehir’’ yapacak ön protokolü imzalamıştı.

Anne Hidalgo

Törende Hidalgo, İmamoğlu’na ‘‘23 Haziran’da tekrar seçildiğiniz için çok mutlu olduk. Çok güzel bir umut işareti. Size umutla bakıyoruz. Siz, aslında Türkiye’nin gerçek başkentinin belediye başkanısınız. İstanbul ve Türkiye ile çok yakın bir bağı yeniden kurabilmeyi ümit ediyoruz’’ derken İBB Başkanı da kendisini kapıda karşılayan ve kapıya kadar uğurlayan Paris Belediye Başkanı’nı İstanbul’a davet etmişti.

Hidalgo’nun cumhurbaşkanlığına çıkan yolu hayli uzun ve çetrefilli

Şimdi Hidalgo ilk kadın cumhurbaşkanı olmak için 2022 Mart’ın da yapılacak seçimlerde aday.

Anketlerde yüzde 8-9 aralığında gözüken Sosyalist Parti adayının ilk turda yüzde 20’nin üzerinde oy olması gerekiyor.

Son anketlerde oyu yüzde 23-25 aralığında olan Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ve yüzde 25-30 aralığında desteğe sahip aşırı sağcı Ulusal Cephe partisinin lideri Marine Le Pen ikinci tura en yakın adaylar olarak görülüyor.

Chirac Paris Belediye Başkanı, Johnson Londra Belediye Başkanıydı

Paris Belediye Başkanı iken Fransa Cumhurbaşkanı olan son isim 1995 yılında Edouard Ballaourd’a üstünlük sağlayan Jacques Chirac’tı.

Chirac, iki seçim kazanarak 12 yıl boyunca Elyseé Sarayı’nda oturmayı başardı.


Jacques Chirac

Başarılı belediye başkanlarının yürütmenin başına geçmesi dünyada az rastlanmayan bir siyasi hadise.

2008-2016 yılları arasında Londra Belediye Başkanı olan Boris Johnson iki yıl dışişleri başkanlığı yaptıktan sonra İngiltere Başbakanı oldu.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: İmamoğlu’nun, Hidalgo’yu, tebriği, ya, da, cumhurbaşkanlığına, giden, yol,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
En Çok Okunanlar
Anketler
Uşak'ta CHP'den kimi belediye başkanı adayı olarak görmek istersiniz
Sayfalar
Ankara

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı