301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
22 Eylül 2021 - Çarşamba 10:52
 
Saray İttifakı, düşen oylara çareyi böyle buldu: TÜİK'e tabi olacaklar
AKP-MHP cephesi, anketlerden ardı ardına gelen olumsuz sonuçlar karşısında araştırma şirketlerini ‘denetlemek’ için düğmeye bastı.
Haberi


Anketlerden istediği sonuçları alamayan AKP-MHP bloku, çareyi kamuoyu araştırması yapan şirketlere ‘sıkı denetim’ getirmekte görüyor.

İktidara yakın Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, MHP’nin araştırma şirketlerine ilişkin TBMM’ye sunduğu kanun teklifinin geçmesi halinde, araştırma şirketleri yayınlanan bir araştırma için araştırmayı kim için yaptığını, araştırmanın finansmanının kim tarafından karşılandığını ve tutarını belgeleri ile birlikte paylaşacak.

 

Teklifte belirtilen koşul ve ilkelere uymayan araştırmacı veya kamuoyu araştırma kuruluşuna, ilgili araştırmayı yapmak için fatura karşılığı aldığı ücretin 10 katına kadar idari para cezası kesilebilecek. Ayrıca “manipülasyon yaptığı” tespit edilen araştırma şirketine 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

MHP’nin 2018 yılında TBMM’ye sunduğu kanun teklifi, Meclis’in açılmasıyla beraber görüşülecek. Teklifle beraber, "kamuoyunu yönlendirmek veya etkilemek için yalan, yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgiler sunan" kamuoyu araştırmacıları denetlenecek.

POZİTİF KELİMELERLE BASKI

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya imzalı Kamuoyu Araştırmaları ve Sonuçlarının Yayınlanmasına İlişkin Kanun Teklifi’yle araştırmacı yayınlanan bir araştırmasını kim için yaptığını, araştırmanın finansmanının kim tarafından karşılandığını ve tutarını belgeleri ile birlikte paylaşacak. Araştırmacı, "veri toplama, analiz etme ve yayınlama dahil her aşamada dürüst, doğru ve tarafsız olmakla" yükümlü olacak.

"Güvenilirliği ve geçerliliği konusunda şüphe duyulan ya da bağlamından koparılarak" müşteri tarafından yayınlanan bir araştırma sonucuna, araştırmacının müdahale etmesi zorunlu olacak. Kişisel verilerin arşivlenerek başka çalışmalar ya da başka amaçlar için kullanımının önlemek için ilgili işlemler sonlandığında imha edilecek.

 

YÖNETMELİĞİ TÜİK BELİRLEYECEK

Araştırmacı olmak ve kamuoyu araştırma kuruluşu kurmak için gerekli bilimsel ve teknik yeterliliğe ilişkin nesnel koşullar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. TÜİK, bilimsel ve teknik özerklik ilkesi doğrultusunda, kamuoyu araştırmasının bilimsel ve teknik doğruluğu ve verilerin yeterliliği ile sınırlı olarak denetim yapacak.

Teklifte belirtilen koşul ve ilkelere uymayan araştırmacı veya kamuoyu araştırma kuruluşuna; ilgili araştırmayı yapmak için fatura karşılığı aldığı ücretin 10 katına kadar idari para cezası kesilebilecek.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Saray, İttifakı,, düşen, oylara, çareyi, böyle, buldu:, TÜİK'e, tabi, olacaklar,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Anketler
Uşak'ta CHP'den kimi belediye başkanı adayı olarak görmek istersiniz
Sayfalar
Ankara

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı