301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
02 Nisan 2021 - Cuma 17:09
 
'Sayın Cumhurbaşkanı hiç olmazsa kızınızı dinleseydiniz'
Darüşşafakalılar Düşünce Platformu, AKP Gelen Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a, kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın yönetiminde bulunduğu KADEM'in İstanbul Sözleşmesi kararına ilişkin sözlerini de hatırlatarak "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" dedi.
Siyaset Haberi


Darüşşafakalılar Düşünce Platformu tarafından yayımlanan "Sayın Cumhurbaşkanı hiç olmazsa kızınızı dinleseydiniz…" başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Şu ana dek 950’den fazla sivil toplum kuruluşu ‘İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması ile ilgili açıklama yaptı. Hiçbirini duymak istemediniz. Hiç olmazsa kızınız Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olduğu KADEM’in (Kadın ve Demokrasi Derneği) sözlerini dikkate alsaydınız.

 

Bu STK’lar arasında yer alan KADEM diyor ki:

“İstanbul Sözleşmesi, kadına şiddetle mücadele için önemli bir girişimdi. Geldiğimiz noktada zeminden koparılmış ve toplumsal bir gerilim öznesi haline dönüştürülmüş durumda... KADEM olarak tercihimiz, Avrupa Konseyi’ne söz konusu tartışmaları bertaraf edecek bir yorum beyanı verilmesi yönündeydi”

Kastettikleri şu: Madem bazı ‘çevreler’ ‘lobi’ yaptı, sözleşmeyi feshedeceğinize, ilgili maddelerine ‘şerh’ koyabilirdiniz.

Kaldı ki, tüm sivil toplum örgütleri aslında şerh konulacak hiçbir madde olmadığını savunuyor.

 

KADINLARIN SÖZLEŞMEYİ KENDİ ÇIKARLARI İÇİN KULLANABİLECEKLERİ İDDİALARI DOĞRU MU?

Hayır! Kadın, çocuk ya da erkek fark etmeksizin sözleşmeden faydalanabilecek olanların hepsi mağdurdur. Herhangi bir ihbar ciddiye alınmazsa oluşabilecek yaralanma ve can kaybının yaşatacağı mağduriyet, bunun suiistimal edilebilme ihtimaliyle kıyaslanamaz bile.

SÖZLEŞMEDE LGBT GİBİ YÖNELİMLERE KAPI ARALAYAN MADDELER VAR MI?

Hayır! Sözleşme, üçüncü bir cinsiyet oluşturmaya ya da LGBT eğilimlerini hukuk normu olarak belirlemeye veya teşvik etmeye yönelik herhangi bir hüküm taşımamaktadır. Sözleşmede şiddet ile mücadelede hiç kimseye ayrımcılık yapılmaması; din, dil, ırk, vb. pek çok unsurla birlikte, toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelime dayalı şiddetin de kabul görmemesi gereği vurgulanmıştır.

'İNSAN ONURUNA DA DİNİ DEĞER YARGILARINA DA TERS'

Sözleşme ile ilgili olarak ailenin yatak odasına kadar karışılıp ‘kocaları tecavüzcü’ ilan ettiği şeklindeki düşünceler doğruyu yansıtıyor mu?

Hayır! “Koca tecavüzü” denilen durum normal, sağlıklı bir ilişki değildir. İnsan onuruna da dini değer yargılarına da ters biçimde yaşanan bir zorbalıktır.

 

SÖZLEŞMEDE YER ALDIĞI GİBİ ‘KADININ BEYANI ESAS ALINMALI’ NE DEMEKTİR?

Toplumda ‘kadının beyanı’ olarak sıklıkla ifade edilen konu, gerçekte şiddet mağdurunun beyanıdır.

‘Toplumsal cinsiyet eşitliği’ kavramı ile cinsiyet rollerine savaş açan, kadını erkekleştirme, erkeği kadınlaştırma politikaları mı uygulanıyor? Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın ve erkeğe eşit fırsat verilmesi anlamına gelir. Kadın, daha doğrusu mağdurlar siyaset malzemesi yapılmamalıdır.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR!

Darüşşafakalılar Düşünce Platformu, demokrasi, eğitim, gençlik ve çevre konularında fikir üretmek ve ortak tavır almak amacıyla yolu Darüşşafaka’dan geçmiş insanları bir araya getiren ve 2021 yılı başında kurulmuş bir düşünce ve eylem platformu.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: 'Sayın, Cumhurbaşkanı, hiç, olmazsa, kızınızı, dinleseydiniz',
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
En Çok Okunanlar
Anketler
Uşak'ta CHP'den kimi belediye başkanı adayı olarak görmek istersiniz
Sayfalar
Ankara

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı