301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
02 Nisan 2021 - Cuma 13:51
 
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AKP'nin milli iradeyi yok saymasını savundu: 'Cahilce'
Mustafa Şentop, "Meclis'e darbe demek cahilce değerlendirmelerdir. İç tüzük ortadayken 'Demokrasiye darbe yorumları cahilce." ifadelerini kullandı.
Siyaset Haberi


TBMM Başkanı Mustafa Şentop, muhalefet oylarıyla reddedilen ancak AKP'nin millet iradesini yok sayarak yeniden oylanmasını talep ettiği ve TBMM'de AKP oylarıyla talebin kabul edildiği Güvenlik Yasa Teklifi hakkında açıklama yaptı. 

Mustafa Şentop, "Bu bakımdan şimdi iç tüzük hükümleri Türkiye’deki uygulamalar bu meclise darbedir şeklinde yapılan değerlendirmeler cahilce ve manipülatif değerlendirmedir." ifadelerini kullandı. 

 

Mustafa Şentop'un açıklaması şöyle oldu:

“Bir birleşim oturum devam ediyor. Başkanın yerinden kalkması birleşime ara verdiği anlamına geliyor ama kendisini bir deklare yapması lazım. 'Birleşime ara verin' diye söylüyorlar ve 'Birleşime ara veriyorum' diyor burada bir acele gözüküyor.

Çünkü iç tüzük gereği oylama yapıldıktan sonra 5 milletvekilinin oylamayı tekrarlanmasının istemesine yönelik bir hakkı var. Ancak siz yerinizden kalkıp giderseniz bu hakkın kullanılmasına da engel oluyorsunuz.

Burada bir yanlışlık olduğu 13. Divanda belli. Bu divanda görüşülür. Genel kurul ise başkanlık divanı kararının doğruluğu yönünde oylama yapıyor. Bu oylamanın yenilenmesine yönelik bir karar veriyor. Dün yapılan budur. Bir oylama yapılmıştır. Buna dair bir karar Başkanlık Divanı'nda verildi. Bu ilk defa olmuş bir şey mi? Hayır, 1978’de Bütçe oylamasında önemli bir yanlışlık olduğuna dair itiraz olmuş bu sonradan tekrarlanmış.

 

1992 yılında tekrar Kültür Bakanlığı bütçesinde yine oylama tekrarlanmış. Bu konu AYM’ye gitmiş ve AYM bu konu hakkında karar vermiş. Bununla ilgili AYM önce KYK ve Meclis iç tüzüğünü inceliyor.

Gene daha önceden Mustafa Kalemli’nin Meclis Divanında bir oylama sevk ediliyor. Bu başkanlık Divanında görüşülüyor. İnceleme  yapılıyor ve nihayetinde oylamada yanlışlık olduğu kabul ediliyor. Ve oylama tekrarlanıyor. Bu bakımdan şimdi iç tüzük hükümleri Türkiye’deki uygulamalar bu meclise darbedir şeklinde yapılan değerlendirmeler cahilce ve manipülatif değerlendirmedir.

Aslında bu tartışmalara muhattap zihin de olması lazım. Bir de tabi kötü ve kötü niyetli olmaması gerekiyor. Türkiye’de öncelikle bu ortamın tesisinde bildiğimiz doğruda mücadelemize devam edeceğiz."

Bu yapılan eylem iç tüzük değişikliğidir ama 6’ya 5 olarak geçiyor bu. Daha sonra ise bunun Anayasaya aykırı olmadığına karar veriyor AYM, 92’deki bu karara göre dün bizim yapmış olduğumuz bu işlem AYM bunun bir eylemli iç tüzük olduğuna karar vermiş. Ve biz de AYM tarafından bunu uygulamış olduk.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: TBMM, Başkanı, Mustafa, Şentop,, AKP'nin, milli, iradeyi, yok, saymasını, savundu:, 'Cahilce',
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
En Çok Okunanlar
Anketler
Uşak'ta CHP'den kimi belediye başkanı adayı olarak görmek istersiniz
Sayfalar
Ankara

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı