AKP’nin eğitimi ticarileştirmesinin en büyük sıkıntısını öğrenciler yaşıyor. Okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte aylardır bekleyen özel okullar da satışa çıktı. İnternette yer alan bilgilerde okulların öğrencileriyle birlikte satılacağı duyuruluyor. Öyle ki öğrenciler üzerinden kâr hesabı yapılıyor. Bazı ilanlarda öğrenci sayısı verilerek bunun üzerinde kayıt alındığında kâr geleceği söyleniyor. Birçok özel okul verdiği ilanlarda ismini gizliyor. Dolayısıyla öğrencilerin ve velilerin okullarının satıldığından haberi dahi olmuyor.
BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre; bir ilanda şu ifadeler yer alıyor: “Kurum binası anaokulu, ilkokul ortaokul ve liseden oluşmaktadır. Kurumda 32 derslik, laboratuvar, müzik ve görsel sanatlar dersliği, bilişim teknolojileri dersliği, kütüphane, konferans salonları, beden eğitimi ve spor salonu, yemekhane ve kantin, yüzme havuzu bulunmaktadır. Kurum binası anaokulu, ilkokul ortaokul ve liseden oluşmaktadır.”
İstanbul Kadıköy’de devren kiralanan iki okulla ilgiliyse şu ifadeler kullanılıyor: “Kadıköy’de hali hazırda eğitime devam eden, bitişik 2 binadan oluşan ruhsatlı 2 okul binası devren kiralıktır. Binalar, Kadıköy'ün işlek caddesinde halihazırda faaliyet göstermesi ve 2 adet okul ruhsatına sahip olması nedeni ile özel eğitim kurumları tarafından devir işlemleri sonrası masrafsız olarak eğitim için kullanıma hazırdır. Gizlilik ilkesi nedeni ile eğitime devam eden okulların isimleri paylaşılamamaktadır.”
İstanbul Maltepe’deki bir özel akşam lisesiyle ilgiliyse şunlar deniliyor: “Okulumuz konumu itibariyle ulaşımı oldukça kolay bir bölgede yer almaktadır. Kurum kontenjanı farklı iki okul türünde toplam 300’dür. Okul binası 5 katlıdır. 85 kayıtlı öğrencisi bulunmaktadır. Yemekhanesi, derslikler, laboratuvarlar, kütüphane, spor salonu vb alanların tamamı özenle düzenlenmiştir.”
Anadolu ve meslek lisesi olarak faaliyet yürüten bir özel okul ilanında ise şu ifadeler yer alıyor: “Aynı bina içerisinde meslek lisesi 329 Anadolu lisesi 140 toplam 469 kontenjanlı okul. Geniş bahçeli, projeksiyonlu sınıflar, eksiksiz sınıf ve atölye malzemeleri, tabela değeri yüksek…”
Yine Anadolu lisesi ve sağlık meslek lisesi olarak faaliyet yürüten bir okulun ilanında ise şu ifadeler kullanılıyor: “Okulumuz 100 adet faal öğrencisi bulunmaktadır. 18 derslik vardır. Sınıflar 24 kişiliktir. Okulumuzun eksi katlarında havalandırma sistemi mevcuttur. Okulumuzun yemekhane katı doludur. 450 kontenjanı vardır şuan için 400 öğrenciyi kaldırabilecek sınıflarımız doluluktadır.”
Ortaokul ve lise ruhsatlı bir okul için ise şunlar deniliyor: “Halen faal 2021 / 2022 Eğitim yılına kayıtlı öğrencileri bulunan Ortaokul ve Lise ruhsatlı Kolej satılıktır. İlandaki konum bilgileri temsilidir. Okulumuzun yeri merkezi konumda olup ana cadde üzerinde ve reklam değeri yüksektir.”
İCRADAN SATILIK
Ayrıca ilan.gov.tr’de daha önce eğitim kurumu olarak kullanılan ve icradan satılan okul binaları bulunuyor. Konya, Bursa, Denizli, Erzurum gibi şehirlerde olan bu binalar kimisi arsa üzerinde kimisiyse sadece bina olarak satılıyor. Çoğunluğu anaokulu olan binaların bazıları daha önce ilköğretim olarak bazıları ise özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi olarak hizmet vermiş. Örneğin Bursa İznik’teki bir okulla ilgili şu ifadeler yer alıyor: “Dava konusu parsel tapuda arsa görünmesine karşın üzerinde ilköğretim ve kreş yapılmış olduğu tespit edilmiştir. Taşınmaz üzerinde bulunan ilköğretim bölümü zemin 2 normal ve çatı katından kreş binası zemin normal ve çatı katından oluşmaktadır.”
“Bursa Nilüfer'de 3 katlı anaokulu olarak kullanılan bina icradan satılıktır” başlıklı ilanda ise “Taşınmaz Özel Anaokulu olarak kullanılmakta olup 3 katlı yapının zemin katında danışma ve bekleme holü, müdür odası, 2 adet oyun odası, 6 adet etkinlik odası, havuz ile soyunma- duş alanı, personel odası, öğretmenler odası, mutfak ve yemekhane alanı, 2 adet wc, mekanik-elektrik odası ve üst kata çıkış asansör ve merdiven mahallerinden oluşmaktadır” denildi.