DEVLET DEMİR YOLLARINI BATIRDILAR. BORCUN YÜZDE 46'SI VADESİ GEÇMİŞ BORÇLAR.
TCDD’nin toplam borcunun yüzde 46’sını, vadesi geçmiş borçlar oluşturdu. İdarenin vadesi geçmiş borçlarının toplam tutarının 2 milyar 455 milyon TL olduğu bildirildi. Toplam borcun 2 milyar 844 milyon TL’si ise “Vadesi Gelmemiş Alacak” kaleminde sınıflandırıldı.
İdarenin vadesi geçmiş borç stokunda yıllar itibarıyla yaşanan artış da yönetimde yaşanan sorunların giderek büyüdüğünü gösterdi. Buna göre, 2013 yılında yalnızca 93 milyon TL vadesi geçmiş borcu bulunan idarenin borçları 2014 ve 2015 yıllarında ise sırasıyla 245 milyon TL ve 425 milyon TL’ye ulaştı.
Holding modeliyle özelleştirilmesi' planlanan TCDD’nin borçları katlanarak arttı. TCDD’nin 2,4 milyar TL’si vadesi geçen borçlardan oluşmak üzere Ağustos itibarıyla toplam borcu 5,3 milyar TL’ye ulaştı. Bakanlık, ağustos ayına yönelik Kamu Borç Yönetimi Raporu’nu yayımladı. Raporda, 'Hazine Alacak Stoku' başlığı altında Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nin toplam borçlarına yer verildi. TCDD, Hazine borçlusu beş KİT içinde en borçlu kuruluş olarak öne çıktı. KİT’lerin toplam 6 milyar 400 milyon TL’lik Hazine borcunun 5 milyar 299 TL’si TCDD’nin borçlarından oluştu. TCDD’nin Hazine borcunun KİT’lerin toplam Hazine borcuna oranı yüzde 82 oldu. TCDD’nin toplam borcu ağustos ayı itibarıyla 5,3 milyar TL’ye ulaşırken KİT’lerin toplam borcunun yüzde 82’sini Devlet Demir Yolları oluşturdu.
TREN BİLETLERİ ZAMMINA BÜYÜK TEPKİ; “ZAMMI DERHAL GERİ ALIN!”
En son zam okullar kapanmadan hemen önce yapılmıştı. Son zam ise üniversitelerin çoğu açılırken yapıldı! Bunların amacı halkı düşünmek değil! Ankara YHT Garı'na yolcu garantili parayı ödemek için trenlere her 2 ayda bir zam yapar oldular. 9,5 ayda ten fiyatlarına 5 kez zam geldi. Zaten çocuklarını zar zor okutan vatandaşa okullar açılırken yapılan bu zam insafsızlıktır, fırsatçılıktır. Zamların okullar kapanmadan hemen önce ve kurban bayramına çok az bir süre kala yapılması da fırsatçılıktır. Okullar açılırken yapılması da fırsatçılıktır.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerine dünden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 10 oranında insafsızca zam yaptı. Size sadece yazıklar olsun ve insafınız kurusun diyorum! 17 Haziran cuma günü okullar tatil oluyor. Tam okullar kapanırken, öğrenciler evlerine dönecekken ve insanlar kurban bayram tatiline hazırlanırken % 30 zam mı yapılır? Dedik şimdi okullar açılırken %10 civarında zam yapıldı. Ak Partililer sizler iki gün sonra sokağa çıkıp vatandaştan oy isteyeceksiniz hangi yüzle oy isteyeceksiniz çok merak ediyorum. Bu kadar zam mı yapılır? Gerçekten sizler halktan kopmuşsunuz! İyi biliyorum yarın tren bileti alacak öğrenciler bu zammınızın hesabını size sandıkta soracaktır.
Konya-İstanbul arası hızlı tren bileti 235 liraya, Ankara-İstanbul (Söğütlüçeşme) seferlerinde 151 lira olan bilet fiyatları ise 195 liraya çıkmıştı. Yapılan son zamla birlikte 195 lira olan bilet 215 oldu. Konya-Ankara arası hızlı tren bilet fiyatı da 87 liraya yükselmişti. Şimdi gelen %10'luk 95 lira oldu.
OCAKTAN BU YANA BEŞİNCİ ZAM! BEŞLİ ÇETE'YE Mİ YARIYOR?
Geçtiğimiz ocak ayından bu yana normal tarifeli tren ve YHT’ye 5.kez zam yapıldı. Aynı zam oranı yük taşıma ücretlerine yansıtıldı. TCDD tarafından Yüksek Hızlı Tren seferlerine ocak ayında yüzde 20, mart ayında da yüzde 10 ve nisan ayında yüzde 15 oranında, son olarak %10 zam yapıldı. 9,5 ayda yapılan toplam zam oranı % 116 oldu. Ayrıca geçtiğimiz aylarda gizli bir zam daha yapıldı. Gidiş-dönüş alınan biletlerde %15 olarak uygulanan indirim sesiz sedasız kaldırıldı. Bu indirim oranını dahil ettiğimizde aralık 2021 den bugüne yapılan zam oranı %153,33 olmuştur.
|